OBS Beállítások

Ebben az OBS Beállításokat tartalmazó útmutatómban találod az egyes opciók rövid leírását és az általam ajánlott értékeket. Igyekszem folyamatosan naprakészen tartani, de kérek mindenkit, hogy legyen türelemmel. Ajánlom figyelmedbe a többi útmutatómat is, amiket a fenti menüben érhetsz el a legkönnyebben vagy erre a linkre kattintva.

General (Általános)

Language (Nyelv)

A program nyelvi megjelenítésének a beállítása. Tekintve, hogy a magyar nyelvi fájlt aktuálisan egyedül én készítem és ugyan folyamatosan 100%-on tartom, attól még nem ajánlom a használatát, mert egyszerűen nem vagyok vele elégedett. A nyelv váltásakor a program újraindítása szükséges.

Profile (Profil)

Akkor ajánlott több profilt használni, ha van egy tesztcsatornád vagy többféle felvételi módot használsz és emiatt szükséged van gyorsan elérhető előre meghatározható beállításokra.

Notification Area Icon (Értesítési Terület Ikon)

Ikonként odahelyezheted a programot a tálca értesítési területére.

Minimize to Notification Area (Kicsinyítés Értesítési Területre)

Minimalizáláskor a program a tálca értesítési területére kerül.

Enable Cursor Over Projector (Egér Engedélyezése Projektor Módban)

Projektor esetén az egérkurzor feltüntetését kapcsolhatod ki/be.

Show Log Window on OBS Launch (Naplófájl Ablak Megjelenítése OBS Indításakor)

A naplófájlok ablakának automatikus megjelenítését állíthatod az OBS indításakor.


Encoding (Kódolás)

Tulajdonképpen itt állítod be az adásod gerincét jelentő beállításokat, amit a sávszélességed igen erősen behatárol! Mielőtt ennek nekifutsz érdemes sebességteszteket futtatni, hogy biztos legyél benne az interneted sebessége megfelelő az adásodhoz.

Encoder (Kódoló)

Itt tudsz választani az OBS beépített kódolói közül, már amennyiben a számítógéped hardvere támogatja azokat az alapon felül. Az aktuális lehetőségek: x264, Quick Sync és Nvidia NVENC.

  • x264 az alap minden esetben, mint kodek
  • QuickSync a második generációs Intel processzorok óta elérhető
  • Nvidia NVENC kizárólag a 600-as szériaszámú videokártyáktól elérhető megfelelő jogosultsággal, ez körülbelül a GPU teljesítményének 15%-ába kerül

Ajánlott: hardvertől függ, de leginkább x264

Use CBR (CBR Használata)

Ezzel a kodeket (x264) CBR (állandó bitrate) módba állítod, ezáltal a Quality Balance (minőségi egyensúly) változót ki is iktatod vele együtt, tekintve a beállított bitráták határozzák majd meg az adás képminőségét. Ennek eredményeként az adásod sávszélességbarátabb lesz, mivel a TCP kapcsolatokat folyamatos adatátvitelre optimalizálták (legalábbis az okosok ezt mondják). A hatásaként folyamatos lesz a terhelés a netkapcsolatodon, ezen ne lepődj meg semmi esetre se. Ez a beállítás valamelyest segíthet a folyamatos lagproblémákon is, a minőségveszteség abszolút elhanyagolható azért cserébe, amilyen problémákat megold.
Ajánlott: BE (Twitch), KI (YouTube)

Enable CBR Padding (CBR Kitöltés Engedélyezése)

A sávszélesség kitöltését teszi lehetővé, ezáltal az adatátvitelt folyamatossá teszi a nézők számára a terhelés beállításával.
Ajánlott: BE

Quality Balance (Minőségi Egyensúly)

A VBR (változó bitrate) mód egyik paramétere. Az értéket az adásban használt elemek határozzák meg, a szinte folyamatos állóképet használó források esetén érdemes 9 vagy 10-es értéket meghatározni. Gyakori scrollozás esetén egy 7-es vagy 8-as érték a helytálló, illetve folyamatosan változó képnél már 5 vagy 6 kell.
Ajánlott: Változó, 5-10 a forrásoktól függően, CBR esetén nem kell foglalkozni vele.

Use Custom Buffer Size (Egyéni Bufferméret Használata)

Egyedi bufferméret beállítását teszi lehetővé, amennyiben szükség van rá. Ez leginkább VBR esetén használható, CBR esetén teljesen feleslegessé vált.
Ajánlott: KI (CBR); BE (VBR)

Max Bitrate (Maximális bitráta)

A kódoló ezt az értéket hivatott megcélozni, ettől függetlenül a tényleges bitrate eltér ettől az aktuális jelenet összetettsége miatt. A legjobb beállítás a feltöltési sebességed 80%-a, mert hagyni kell teret a többi programnak is, amelyek használják az internetet (pl, böngészők, játékok, skype, teamspeak, spotify stb). Tekintélyes feltöltési sebesség esetén is vedd figyelembe, hogy a nézőidnek ugyanekkora teljesítményre van szüksége, csak éppen letöltési oldalon, ami azt jelenti, hogy 5 megabitnél nincs értelme jelenleg feljebb menni. Azt is tartsd észben, hogy alacsonyabb felbontás esetén egyszerűen szükségtelen a nagy bitrate. Természetesen ez csak egy nagyon leegyszerűsített ajánló hozzá, olyan sok a faktor benne, hogy ez egy külön útmutatóban tisztázom.
Maximum: 3500 vagy a feltöltésed 80%-a (Twitch)
Ajánlott: 2000-3000, de erősen függ az interneted sebességétől

Buffer Size (Bufferméret)

Ezt az értéket minél közelebb érdemes tartani a max bitrate értékhez. Hirtelen változások esetén a jelenetekben a kodek extra erőforrásként használhatja ezt, ezáltal a képminőséget nagyobb eséllyel képes tartani. Az értéket növelve az adásod sávszélesség igénye megnő, cserében pedig némileg javul a minőség, csökkentése esetén a sávszélesség jóval beszámíthatóbbá válik. Semmiképpen se emeld túl magasra, mert a kliens oldali dekóder bufferértéknek ugyanúgy magasnak kell lennie és arra viszont nem vagy behatással!
Ajánlott: Amennyi a bitratáta (VBR); Nem elérhető (CBR)

Codec (Hangkodek)

Az AAC egy jó minőségű kodek alacsony bitratára is, ezzel szemben az MP3 viszont egy jelentősen gyorsabb ellenben alacsonyabb minőségű hangkodek.
Ajánlott: AAC

Bitrate (Hang Bitráta)

A hangkodek bitráta beállítása, semmiképpen se csökkentsd 96 kbps alá, kivéve ha borzalmasan gyenge a neted (Akkor meg miért is streamelsz? Irány a YouTube videózás!).
Ajánlott: 96-160 (AAC) vagy 96-128 (MP3)

Format (Formátum)

Az hangformátumot tudod ezzel beállítani, amennyiben VOD állományként is kívánod használni a felvett anyagot, úgy érdemes a megfelelőre beállítani, de tulajdonképpen sok különbséget nem fogsz érzékelni a két beállítás között. Ezzel persze egy hangmérnök bizonyára vitába szállna.
Ajánlott: 48 khz (Twitch, AAC), 44.1 khz (Twitch, MP3); 48 khz (YouTube)

Channel (Csatorna)

A hangcsatornák beállítása. Tulajdonképpen ezt is csak akkor kell állítani, amennyiben szeretnéd VOD állományként is hasznosítani a felvett anyagot, de szinte nincs olyan eset, amikor stereo-ról át kéne váltani.
Ajánlott: stereo


Broadcast Settings (Adás Beállítások)

Itt szinte minden teljesen magától értetődőnek kéne lennie és remélem az is, amennyiben gondjaid vannak, úgy érdemes lenne nekifutnod kicsit az informatikának.

Mode (Mód)

Itt adhatod meg, hogy élő adást vagy csak a gépedre menthető anyagot készítsen a program.

Streaming Service (Stream Kiszolgáló)

A csatornád kiszolgálóját tudod megadni itt értelem szerűen.

FMS Url (Szerver)

A kiszolgáló által felkínált szerverek közül választhatsz itt, hogy melyikre töltöd az adásodat.
Ajánlott: A lakhelyedhez legközelebbi legstabilabb szerver, aktuálisan Amszterdam

Stream Key (Stream Kulcs)

A csatorna azonosításához szükséges kulcsot vagy linket ide kell elhelyezni és ezzel képes a program beazonosíttatni magát a szerverrel. Twitch csatorna esetén ITT találod.

Auto Reconnect (Automatikus Újracsatlakozás)

Amennyiben az adás bármely nem szándékos okból szétkapcsol, úgy a program automatikusan újrakapcsolódik ezzel a beállítással.
Ajánlott: BE

Auto Reconnect Timeout (Újracsatlakozás Időtúllépés)

Itt adható meg, hogy mekkora késleltetés legyen az automatikus újracsatlakozások között.
Ajánlott: 10-15

Delay (Késleltetés)

Az adás késleltetése itt adható meg másodpercben, amennyiben versenyt vagy kompetitív játékot közvetítesz és szeretnéd áthidalni az úgynevezett ghosting csalást.
Ajánlott: 0-300 másodperc

Minimize Network Impact (Hálózati Terhelés Minimalizálása)

Ha adás közben igencsak megnő a pinged játékokban, akkor kapcsold be ezt, így az OBS hálózatra gyakorolt terhelése csökken, viszont a stream szerverek felé gyenge kapcsolat esetén jóval nagyobb eséllyel kezd el képkockákat ejteni, ami darabos adáshoz vezet.
Ajánlott: KI

Save To File (Mentés Fájlba)

Az adást elmentheted egy fájlba ezzel a beállítással, így utólag még felhasználhatod kényed-kedved szerint.

Keep recording if livestream stops (Felvétel folytatása stream leállása esetén)

Ezzel a beállítással a felvétel nem áll le amennyiben az interneten futtatott adásod bármi okból megszakad.

File Path (Fájl Elérési Útja)

Itt adhatod meg a fájl elérési útját, amennyiben szeretnéd a gépeden elmenteni.

Replay Buffer Length (Visszajátszás puffer hossza)

Itt adhatod meg a visszajátszásként pufferbe mentett jelenet hosszát.

Estimated Replay Buffer Memory Usage (Becsült visszajátszási puffer memóriahasználat)

A visszajátszási puffered becsült memóriaigénye. Értelem szerűen minél nagyobb az időintervallum annál nagyobb lesz a memóriaigény.

Replay Buffer File Path (Visszajátszási puffer elérési útja)

Itt adhatod meg a visszajátszási puffer elérési útját. Érdemes egy SSD-n helyet szorítani neki.


Video (Videó)

Itt tudod megadni a gépednek megfelelő beállításokat az adásod megfelelő működtetéséhez.

Video Adapter (Videó Adapter)

A videokártyádat tudod megadni ezzel, ami leginkább csak több GPU-val rendelkező laptopok és gépek esetében szükséges, amennyiben nem az alapbeállításként meghatározottal futtatod a felvenni kívánt anyagot.

Base Resolution (Alap Felbontás)

Ez a jeleneteidre szabott alapfelbontás, ez alapvetően ugyanannyi, amennyi a fő monitorod felbontása is. Amennyiben azonban alacsonyabb felbontáson akarnál közvetíteni, úgy a Resolution Downscale (Felbontás csökkentése) változót használd, mert az jóval szebb képet biztosít. Ha mindenféleképpen itt akarod megadni az értéket a Custom (Egyedi) rublikában, akkor ne felejtsd el, hogy a képátló méretének megfelelő értéket kell beírnod (16:9 vagy 16:10 esetleg 4:3), különben a források nem skálázódnak megfelelően és fekete csíkok fogják tarkítani az adásodat.
Ajánlott: A fő monitorod felbontása

Resolution Downscale (Felbontás Csökkentése)

Ennek a segítségével tudod állítani az adásod tényleges felbontását. Ha 1280×720 (720p) akarsz közvetíteni és a monitorod 1920×1080 (1080p) felbontásban üzemel, akkor a legjobb módja a felbontás beállításának, ha a Base Resolution (Alap felbontás) értéket 1920×1080-on hagyod és 1280×720-at állítasz be ezen a listán. A használata hasonlít a vonalsimításhoz, a segítségével a szövegek és az éles vonalak szebben néznek ki, mint manuális beállítás esetén.

Figyelmedbe ajánlom, hogy a felbontásod közvetlenül határozza meg a processzora gyakorolt nyomást és a szükséges bitrátamennyiséget is meghatározza, úgyhogy ha nagyon gyenge a processzorod vagy a feltöltési sebességed, akkor a felbontás csökkentésével jelentős erőforrásokat takaríthatsz meg! Készült ehhez egy külön útmutató!
Ajánlott: CPU és feltöltési sebesség függvénye

Filter (Szűrő)

Csökkentett adásfelbontás esetén használhatsz szűrőt is, amennyiben van rá processzor kapacitásod, így némi minőségjavulás érhető el vele.
Ajánlott: Bilinear, extra CPU kapacitás esetén adhatsz rá többet is

FPS (FPS)

Itt tudod megadni, hogy mennyi kép/másodperccel fusson az adásod. Amennyiben egy nagyon-nagyon erős géped van, akkor sem feltétlenül javaslom a 60-ra való beállítást, mert ezen esetben ugyan sokkalta folyamatosabbnak hat az adásod és ez leginkább az FPS vagy más pergősebb játékoknál hasznos, de a magasabb FPS jóval nagyobb bitrátabeállítást is igényel a kásásodás elkerüléséhez. Azt érdemes észben tartani, hogy az érték növelése hatványozott mértékben növeli a CPU terhelését is, harmincról hatvanra növelés esetén akár több mint a duplája is lehet! Ehhez készült egy külön útmutató!
Ajánlott: 30 a legtöbb géphez, 25 a gyengébbekhez

Disable Aero (Aero Kikapcsolása Induláskor)

OBS indításakor egyszerűen lekapcsolja az Aero-t (Vista és Win 7). Amennyiben Monitor Capture (Monitor Felvétel) forrást használsz, akkor lekapcsolt Aero mellett kicsivel jobb teljesítményt tud felmutatni a géped. Viszont Window Capture (Ablak Felvétel) esetén mindenképp hagyd bent az Aero-t, ugyanis az OBS képes kezelni az átfedéseket, amit a felület kínál, ezáltal képes ablakokat előtérben tartani függetlenül a tevékenységedtől és némileg jobb teljesítményt biztosít.
Ajánlott: KI, Monitor Felvétel esetén BE


Audio (Audió)

Ebben a menüben lévő legtöbb beállítás teljesen magától értetődő és alapbeállításon tökéletesen működik. Ha mégsem lenne számodra egyértelmű, akkor érdemes lenne kicsit jobban nekifutni az informatikának!


Hotkeys (Gyorsbillentyűk)

Itt találsz meg minden esetleges billentyűkombinációt, amivel a programot könnyebben vezérelheted, a menü nem szorul különösebb magyarázásra.


Advanced (Haladó)

Az itt felsorolt beállításokhoz tényleg csak akkor nyúlj, ha tudod, hogy mit csinálsz. Egy rossz beállítás esetén nagyon könnyen ramaty adáshoz juthatsz vagy épp egy hatványozott processzorterheléshez, ami jelentősen csökkenti a te és nézőid élményét!

Use Multithreaded Optimizations (Többszálas Optimalizálás)

Ezzel tudod bekapcsolni a többszálas használatot, hogy jobban kihasználd a többmagos processzorodat. Tulajdonképpen nincs olyan indok, ami miatt ezt ki kéne kapcsolni.
Ajánlott: BE

Process Priority Class (Folyamatprioritás Szintje)

Itt tudod meghatározni, hogy az OBS kapjon e extra CPU erőforrásokat mindentől függetlenül, amennyiben processzort igencsak megmozgató dolgokat közvetítesz és szeretnéd, hogy az adásod ugyanúgy tökéletes maradjon, akkor érdemes ezt próbálgatni.
Ajánlott: Normál

x264 CPU Preset (CPU Beállítás)

Ezzel a menüponttal tudod meghatározni, hogy a kodek mekkora erőforrást használhat fel, tulajdonképpen azzal, hogy mennyi időt is szánjon az egyes képek kódolására. Egy gyorsabb beállítás kevesebb erőforrást jelent, viszont a képminőség romlását jelenti, míg egy lassabb növeli a processzorra ható terhelést a képminőség apró javulásáért. Tulajdonképpen az FPS, felbontás vagy bitrate növelésével általában láthatóbb javulást érsz el, ezáltal az erre való támaszkodás nem ajánlott első körben, tekintve a javulás elenyésző a terheléshez képest. Érdemes észben tartani, hogy csak és kizárólag akkor érdemes lassabb beállításra tenni, ha egészen biztos vagy benne, hogy a processzorod képes azt ellátni, amennyiben rosszul ítéled meg a játékélményed romlani fog!
Ajánlott: veryfast (átlagos gépek esetén), faster vagy fast (erős gépek esetén)

Encoding Profile (Kódolási Profil)

A H.264-es kodek többféle technikát használ, amit profilokba gyűjtöttek az erőforrások és memóriahasználat függvényében. Leginkább a kiszolgáló határozza meg, hogy melyiket érdemes használni.
Ajánlott: main (Twitch); high (YouTube)

Keyframe Interval (Kulcsframe Intervallum)

Az x264 kodek kulcsképkocka intervalluma állítható be vele, amely a legtöbb mai streamer rendszer alapvető követelménye már.
Ajánlott: 2

Use CFR (CFR Használata)

Ezzel a beállítással a kodeket egy állandó FPS értékre kényszeríti, amennyiben szükséges akár képkocka duplázással is. Ennek segítségével válik az adásod kompatibilissé különféle eszközökhöz és programokhoz, amelyek képtelenek kezelni a VFR videó állományokat.
Ajánlott: BE

Custom x264 Encoding Settings (Egyedi Kódoló Beállítás)

Amennyiben teljesen tisztában vagy az x264 kodek finomhangolásával itt tudsz extra paramétereket megadni. Több száz leírásban találhatsz tippeket és trükköket, amiket talán érdemes is megpróbálni, viszont felhívom a figyelmet rá, hogy tekintélyes mértékben befolyásolja a felhasznált erőforrások mértékét, ezáltal tesztelés nélkül ne engedj semmit se éles közvetítésbe!
Ajánlott: Üres

Force Audio Time to Sync To Video Time (Videó Időbélyegzőinek Kényszerítése)

Ez a beállítás időbélyegzőket illeszt a video források mellé ezáltal esélyesebben összhangban tudja tartani az adásod audio-video részét.
Ajánlott: KI, ha gondjaid vannak a szinkronnal, akkor BE

Allow 61-120 FPS Entry (61-120 FPS Érték Engedélyezése)

Ez a beállítás engedélyezi, hogy 60 FPS fölé menj a Video beállításokban, legyél tekintettel arra, hogy az emberek tekintélyes része 60 Hz monitorokkal rendelkezik, így ez a beállítás tulajdonképpen csak kísérletezésképpen került bele. Azt meg kell említenem, hogy aktuálisan a Flash Player 60 FPS-es maximummal rendelkezik, így tesztelésen kívül semmi haszna ennek.
Ajánlott: KI (illetve BE, ha van 120 Hz-es monitorod és szeretnéd tesztelni)

Bind To Interface (Kimeneti Ponthoz Rendelés)

Amennyiben több hálózati eszközöd van, válaszd ki azt, amiről az OBS-t futtatod.
Ajánlott: Alapértelmezett

Automatic Low Latency Mode (Automata Alacsony Késleltetési Mód)

Ez a haladó beállítás a Minimize Network Impact (Hálózati terhelés minimalizálása) beállítás finomhangolására szolgál, a hatása tekintélyes mértékben függ a hálózat állapotától. Csak és kizárólag abban az esetben állítsd el, ha egy fejlesztőtől erre utasítást kapsz!
Ajánlott: KI

Hírdetés

Egy gondolat “OBS Beállítások” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s